EN
HABERLER

SOSYAL ETKİ ANALİZİ RAPORU 2023 YAYIMLANDI!

12.10.2023

Sosyal Etki Analiz Raporu; Rönesans Eğitim Vakfı ve Rönesans Holding’in yürüttüğü Pusula Programı, REV Burs Programı, Sürdürülebilir Geleceğini Tasarla Yarışması ve REV’e ait okulların son 5 yıllık faaliyetlerinin sosyal etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlgili rapor, nitel ve nicel araştırma yöntemleri ile proje ve eserlerden doğrudan faydalanıcı toplam 1.184 katılımcıdan elde edilen veriler doğrultusunda şekillenmiştir. 

SROI Analizleri sonucunda REV Burs Programının yarattığı sosyal etkinin oranı 1:9 olarak hesaplanmıştır. Bu, REV’in yaptığı her 1 TL’lik yatırımın 9 TL’lik sosyal etki yarattığı anlamına gelmektedir.

Araştırmaya katılan bursiyerler, programın kariyerlerine katkı sağladığını, program ile duygusal iyi olma hallerinin arttığını, sosyal-çevresel problemler başta olmak üzere farklı konularda farkındalıklarının, aidiyet duygularının arttığını ve programın kişisel gelişimlerine katkı sağlandığını belirtti. 

Bursiyerlerin yaşadıkları değişimlere katkıda bulunan faktörler; gönüllü çalışmalara katılmaları, profesyonel bilgi ve becerilerinin artması, kişisel becerilerinin gelişmesi, sosyal-çevresel problemlere dair farkındalık kazanmaları, gönüllülük bilinci kazanmaları, vatandaşlık hislerinin güçlenmesi olmuştur. Burs programında bursiyerler üzerindeki sosyal etkiyi en çok artıran faktör ise bursiyerlerin gönüllü çalışmalara katılmaları, REV Akademi eğitimleri, bursiyerlerin program kapsamındaki etkinliklere katılmaları ve sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirdikleri gönüllü çalışmalar ile sosyalleşmeleri olmuştur.

SROI Analizleri sonucunda Pusula Programının yarattığı sosyal etkinin oranı 1:1.9 olarak hesaplanmıştır. Bu, REV’in yaptığı her 1 TL’lik yatırımın nerdeyse 2 katı oranında sosyal etki yarattığını ifade etmektedir.

Rönesans Eğitim Vakfı çatısı altında düzenlenen ve Rönesans bünyesinde iş imkânı sağlayan Pusula Programı’na 2016 yılında başlandı ve 2023 yılına kadar toplam 1.055 yeni mezun genç, program kapsamında 1 sene Rönesans Holding bünyesinde çalışarak iş tecrübesi edindi. 
Pusula programı sonrasında katılımcıların %32,40’ı (her 3 Pusuladan 1’i) Rönesans Holding bünyesinde kadroya kalarak profesyonel hayatına devam etmektedir. Pusula programı sonrasında katılımcıların %5’i yüksek öğrenimine devam ederken %53’ü Rönesans Holding dışında bir kurumda işe girdiğini (tam zamanlı/yarı zamanlı) belirtiyor. Araştırmaya katılan katılımcıların Pusula Programı ardından tam zamanlı veya yarı zamanlı bir işte istihdam oranı ise %85 olmuştur.

Raporumuzu detaylı incelemek için tıklayınız.